Russische politie arriveerde na een uur

De politie in Moskou arriveerde pas een uur nadat de Nederlandse diplomaat meldde dat hij was mishandeld. Dat staat in de brief die minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdagavond naar de Tweede Kamer stuurde. Onno Elderenbosch, de twee man van de Nederlandse ambassade in Moskou, werd dinsdagavond mishandeld door twee onbekende mannen.

Toen Elderenbosch dinsdagavond bij zijn woning arriveerde trof hij een donker pand aan. Boven aan de trap bij zijn eigen voordeur stonden twee mannen in een oranje hesje. De diplomaat nam aan dat zij technici van het elektriciteitsbedrijf waren die werkten aan de reparatie van het licht. Toen de diplomaat de deur opende werd hij naar binnen geduwd en tegen de grond gewerkt. Vervolgens kreeg hij tape om zijn mond en ogen en om zijn handen en voeten.

De indringers, die gehaast te werk gingen, gooiden stoelen en lampen omver en leegden een aantal laden. Op een spiegel tekenden zij met roze lipstick een hart met een pijl erdoor en schreven daaronder in Russische letters LGBT, waarmee internationaal lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders worden aangeduid.

Toen de twee mannen vertrokken waren wist Elderenbosch zich gedeeltelijk te bevrijden. Hij belde de politie, maar het duurde vervolgens nog een uur voor agenten arriveerden.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer met Timmermans over de kwestie. De minister wil nog geen besluit nemen over het eventueel aanpassen van het Ruslandjaar of van het bezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima op 9 november brengen aan Moskou.