Grote beerput onder Amsterdams museum gevonden

Onder het museum Ons' Lieve Heer op Solder in Amsterdam is een grote beerput uit de zeventiende eeuw aangetroffen. In de put zijn honderden gebruiksvoorwerpen gevonden die bewoners in het verleden hebben weggegooid. Zo werden aardewerken kookpotten en borden, drinkglazen en wijnflessen gevonden.

Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) heeft de beerput leeggehaald en onderzoekt de gevonden spullen. "Ze hebben 72 zakken materiaal uit de put gehaald", vertelt een woordvoerder van het museum.

De afvalput is met 23 kubieke meter inhoud uitzonderlijk groot. "Bijna drie keer zo groot als de doorsnee exemplaren in Amsterdamse woonhuizen", staat te lezen op de website van de gemeente. "Beerputten van deze omvang worden niet vaak onder woonhuizen aangetroffen", vertelt een woordvoerder van BMA. "

De beerput werd gebruikt als afvalput. Het was niet bekend dat de grote beerput onder het grachtenpand zat. Wat de waarde is van de spullen, wordt onderzocht door BMA. De gevonden voorwerpen zijn eigendom van de gemeente Amsterdam.

Ons' Lieve Heer op Solder is een grachtenpand aan de Oudezijds Voorburgwal in het centrum van Amsterdam. Op de zolder werd in 1662 een katholieke schuilkerk gebouwd. De beerput is ontdekt door verbouwwerkzaamheden aan het museum, dat twee keer zo groot moet worden. Er wordt een nieuwe fundering in de kelder aangelegd.


Promofilmpje over het betreffende museum