Samsom: kernwaarden PvdA niet aangetast

Het begrotingsakkoord dat vrijdag werd gesloten doet recht aan de kernwaarden van de PvdA. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom woensdag tijdens het debat over het vrijdag gesloten akkoord. Samsom werd, onder meer door de SP en GroenLinks, verweten dat de afspraken haaks staan op het PvdA-principe van eerlijk delen.

"De keuzes die wij maken gaan niet ten koste van de laagste inkomens", verdedigde Samsom zich. Volgens hem wordt door het vergroenen van de belastingen de rekening de klappen opgevangen. De mensen met de laagste inkomens gaan er volgens hem juist op vooruit.

50Plus-fractievootzitter Norbert Klein wreef Samsom aan dat de ouderen kind van de rekening zijn in het akkoord. Volgens PVV-voorman Geert Wilders worden de ouderen 'keihard gepakt'. Ook dat ontkende Samsom, die zei dat eerlijke inkomensverhoudingen in het akkoord gegarandeerd zijn.

"Tot onze tevredenheid stellen we vast dat ook de nieuw gevonden balans in de begroting volledig recht doet aan de kernwaarden die wij meenamen toen we aan deze coalitie begonnen: een evenwichtige inkomensverdeling en een eerlijke, voor iedereen te dragen, hervorming van de arbeidsmarkt", zei Samsom. "De andere kernwaarde, investeren in de toekomst en zo vooruitgang mogelijk maken, juist in crisistijd, is met de nieuwe samenwerking zelfs iets sterker geworden."