Roemer beticht van afzijdigheid

SP-leider Emile Roemer heeft tijdens het debat over het begrotingsakkoord kritiek gekregen, omdat hij niet heeft meegepraat. "Politiek is meer dan aan de kant blijven staan", zei Arie Slob van de ChristenUnie.

"U heeft kansen laten lopen om uw idealen te verwezenlijken", zei de ChristenUnie-voorman, die wel zijn handtekening onder het akkoord zette. "Als u erbij had gezeten en mee had gepraat, wie weet wat we nog meer aan investeringen en maatregelen hadden kunnen realiseren", zei hij.

Roemer antwoordde dat hij niet in de Kamer zit om 'afbraakbeleid' te steunen. Hij weigert om met het kabinet te praten als de extra bezuinigingen ter grootte van zes miljard overeind blijven staan. "Met het ondertekenen van dit akkoord committeer je je wel aan alle andere maatregelen uit de begroting."

Roemer praat niet mee over een bezuinigingspakket van zes miljard als de rekening wordt neergelegd bij chronisch zieken en mensen met een laag inkomen, stelde hij. Niettemin prees hij D66, ChristenUnie en de SGP voor hun inzet.

Tijdens zijn betoog stond Roemer stil bij de verschillende akkoorden die Rutte inmiddels heeft gesloten met verschillende partijen. "Onze premier is vast een liefhebber van een lopend buffet. Elke combinatie is mogelijk, het smaakt hem allemaal even goed, als hij maar aan tafel blijft zitten."

Roemer kreeg nog een vinnige aanvaring met Alexander Pechtold (D66) over de werkgelegenheid die het akkoord oplevert. Dat zijn er vijftigduizend, maar pas op de lange termijn. Volgens Roemer is het van belang dat er nu wordt gewerkt aan het creëren van banen. "Mensen zitten morgen op een baan te wachten."

"Het verhaal is eenzijdig, het verhaal is zuur en Roemer vertelt niet het hele verhaal", zei Pechtold. Hij wees erop dat het verkiezingsprogramma van de SP op de lange termijn juist leidt tot honderdduizenden banen minder.