Tekort omhoog door begrotingsakkoord

Het begrotingstekort stijgt dit jaar en volgend jaar met 0,7 miljard euro als gevolg van het akkoord dat het kabinet vrijdag sloot met D66, ChristenUnie en SGP. Dat blijkt uit de eerste doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB), die dinsdagochtend zijn verschenen.

De uitkomst van het berekeningen zou kunnen betekenen dat het tekort dit jaar niet uitkomt op 3,2 procent, zoals het CPB op Prinsjesdag voorspelde op basis van de oorspronkelijke begroting voor volgend jaar, maar rond de 3,3 procent. Volgend jaar is het tekort dan niet 3,3 procent, maar 3,4 procent. In latere jaren valt het tekort 0,6 miljard euro hoger uit.

De precieze hoogte van het tekortpercentage hangt mede af van de gevolgen van het akkoord voor de economische groei. De berekeningen daarover heeft het CPB nog niet af. Deze cijfers verschijnen donderdag pas. Dan wordt ook duidelijk wat de gevolgen zijn voor de werkgelegenheid en de koopkracht.

Dat het CPB dinsdag een deel van de berekeningen alvast heeft gepubliceerd, is op aandringen van de Tweede Kamer. Die debatteert dinsdag over het begrotingsakkoord met premier Mark Rutte (VVD), vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), en wilde daarvoor graag over de cijfers beschikken.