Europese autoverkopen stijgen weer

Europese dealers hebben in september weer meer auto's weten te slijten. De verkoop steeg met 5,4 procent ten opzichte van een jaar eerder tot 1,16 miljoen stuks. Dat maakte de Europese brancheorganisatie ACEA woensdag bekend.

De verkoop steeg mede doordat september vorig jaar recordlage verkoopcijfers kende. Bovendien had vorige maand een werkdag meer dan dezelfde maand vorig jaar.

Van de grote markten liet in september Spanje de grootste stijging (28,5 procent) zien, gevolgd door Groot-Brittannië (12,1 procent) en Frankrijk (3,4 procent). In Italië en Duitsland daalde de verkopen juist met respectievelijk 2,9 en 1,2 procent . In Nederland daalde de autoverkoop volgens ACEA met 1,4 procent.

Tot en met september ligt de autoverkoop in Europa dit jaar 3,9 procent lager dan een jaar eerder. In totaal werden in de eerste negen maanden negen miljoen auto's verkocht. Van de grote markten kenden alleen de Britten groei van 10,8 procent. Nederland behoort over de eerste drie kwartalen tot de hardste dalers wat betreft autoverkopen, met een min van 29,4 procent.