Eigenaars BMW spekten 'autovriendelijke' CDU/CSU

Even voordat de regering van de Duitse bondskanselier Angela Merkel een stokje stak voor de invoering van strengere Europese milieueisen voor auto's ontving Merkels partij een royale gift van de grootaandeelhouder van BMW. Dat blijkt uit de boekhoudingen van de partijen in de Bondsdag die dinsdag zijn vrijgegeven.

De oppositie greep de donatie van bijna zeven ton aan Merkels christendemocraten aan om de bondskanselier ervan te beschuldigen bedenkelijk nauwe banden met de autoindustrie te onderhouden. Volgens de Groenen, die dinsdag aanschoven voor coalitieonderhandelingen met Merkels CDU/CSU, doet het nieuws afbreuk aan Duitslands goede naam.

De CDU/CSU spreekt de verdachtmakingen tegen. De gift zou niets te maken hebben met het regeringsstandpunt over de uitstootvoorschriften voor personenauto's.

De Duitse regering stelde maandenlang alles in het werk om de voorgestelde EU-regels voor uitlaatgassen te versoepelen. Maandag bleek Berlijn in die opzet geslaagd.

Enkele dagen eerder streek de CDU 690 duizend euro op van de familie Quandt. De familie bezit bijna de helft van de aandelen BMW. De Münchense fabrikant bouwt doorgaans wat zwaardere en krachtigere auto's, en heeft daardoor betrekkelijk veel last van strenge milieuregels.