Helft politieagenten is te dik

Ruim de helft van de politieagenten is te dik. Ook zijn agenten relatief cynisch, hebben ze vaker depressieve klachten en denken ze vaker aan de dood dan normaal. Dat blijkt uit dinsdag verschenen onderzoek in opdracht van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Van de agenten heeft 52,8 procent overgewicht. Bij 9,3 procent is sprake van ernstig overgewicht. Dat wijkt niet veel af van het gemiddelde, maar agenten hebben er meer last van doordat het werk vaker fysieke inspanning vereist. "De gemiddelde politiemedewerker zal echter vaak meer hinder ondervinden van zijn of haar overgewicht dan de gemiddelde Nederlander", stellen de onderzoekers, die verbonden zijn aan de Universiteit Utrecht.

Agenten staan verder cynischer in het leven dan gemiddeld, hebben vaker depressieve klachten en denken vaker aan de dood. Ook hebben politiemedewerkers vaker te maken met intimidatie, pesten en agressie, zowel door burgers als door collega's en leidinggevenden. Tegelijkertijd hebben ze niet vaker dan gemiddeld last van burn-out, posttraumatische stress of zelfmoordneigingen. Ook doen ze hun werk met bovengemiddelde bevlogenheid.