Vier grootste veranderingen in Windows 8.1

Met de introductie van Windows 8.1 verandert het tot nu toe tegenvallende besturingssysteem donderdag op enkele opvallende punten. Consumenten met een pc die draait op Windows 8 kunnen het besturingssysteem gratis updaten naar Windows 8.1. De geüpdatete versie van het besturingssysteem is ook in de winkel verkrijgbaar.

Microsoft communiceert niet hoeveel exemplaren van het besturingssysteem voor de pc het verkocht heeft, maar gezien het negatieve kwartaalcijfers van de Windows-afdeling is het veilig te stellen dat de verkoop tegenvalt. Wel heeft de softwaregigant aangegeven honderd miljoen licenties voor Windows 8 verscheept te hebben. Het gaat hier niet per se om reeds verkochte exemplaren en bovendien worden bij die cijfers telefoons en tablets ook meegeteld.

Windows 8.1 is alleen beschikbaar voor pc's. Het besturingssysteem wordt herzien en moet interesse van consumenten doen aanwakkeren. Dit zijn de vier belangrijkste aanpassingen:

1. De startknop is terug
De startknop is terug linksonder in het scherm. In plaats van het startmenu wordt nu een beginscherm met grote tegelknoppen opgeroepen. Het doet daarmee denken aan de thuisknop op telefoons. In Windows 8 had Microsoft de knop verwijderd tot frustratie van veel gebruikers.

2. Bureaublad bij het opstarten
Het besturingssysteem kan zo ingesteld worden dat gebruikers bij het opstarten van de pc direct naar de desktop gaan. In Windows 8 moesten gebruikers eerst langs het nieuwe startmenu met grote knoppen, voordat mensen die het oude bureaublad de voorkeur geven daarnaartoe konden overschakelen.

3. Startscherm gemakkelijker in te delen
Gebruikers kunnen het startscherm naar eigen wens indelen zoals dat ook al kan op Windows-telefoons. Het scherm staat vol gekleurde tegelachtige knoppen waarvan de grootte naar eigen wens kan worden aangepast. Grote knoppen kunnen meer informatie tonen, bijvoorbeeld het aantal nieuwe mailberichten, terwijl er van de kleinere knoppen meer op het startscherm geplaatst kunnen worden.

4. 'Geavanceerde zoekmachine'
De Bing-zoekmachine van Microsoft vervult in Windows 8.1 een belangrijke rol. Niet alleen ken er op de computer naar afbeeldingen, programma's en de inhoud van documenten gezocht worden, maar ook wordt er automatisch online gezocht naar extra informatie. Een zoekopdracht naar een zangeres levert niet alleen een lijst met websites of eigen mailconversaties over haar op, maar ook bijvoorbeeld liedjes, foto's, filmpjes en een biografie.