'Republikeins begrotingsplan egoïstisch'

De Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden verkiezen in hun plan om het schuldenplafond te verhogen en de overheid weer te financieren partijbelang boven landsbelang. Dat vindt het Witte Huis. Het voorstel van voorzitter van het Huis John Boehner en andere Republikeinse leiders is volgens de regering van president Barack Obama bedoeld om de scherpslijpers van het Tea Party-smaldeel in de Republikeinse partij tegemoet te komen.

De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden zetten hun eigen plan om een naderend staatsbankroet af te wenden door, vertrouwden ingewijden persbureau AP dinsdag toe. Van het akkoord waaraan de Democraten en de Republikeinen in de Senaat werken trekken ze zich niets aan. Het Huis stemt later op de dag over de plannen.

Het plan van Boehner en co verhoogt het schuldenplafond tot 7 februari. In ruil daarvoor eisen zij een reeks wijzigingen in de zorgwet van president Barack Obama, in de volksmond Obamacare genoemd.

De eenmalige premie die bedrijven moeten betalen voor het verzekeren van een werknemer wordt in het Republikeinse voorstel ingetrokken. Een heffing op medische apparatuur, die deel uitmaakt van Obamacare, wordt twee jaar uitgesteld. Beide maatregelen waren bedoeld om de zorgwet te bekostigen.

Verder voorziet het plan van Boehner en zijn geestverwanten in een strenge inkomenstoets voor mensen die aanspraak maken op zorgtoeslag. De gezondheidszorgsubsidie voor de president en hooggeplaatste politici wordt geschrapt.

Die voorwaarden leiden bij lange na niet tot de door conservatieve Republikeinen zo gewenste sloop van Obamacare. De zorgwet blijft grotendeels overeind, en van de bezuinigingen waarop Republikeinen al lange tijd aandringen komt ook niets. Maar voor Democraten lijken de Republikeinse eisen nog altijd moeilijk te verteren.

De Amerikaanse overheid bereikt aanstaande donderdag het huidige schuldenplafond. Als de partijen voor die dag geen afspraken maken over een verhoging kan de overheid geen geld meer lenen. De VS kunnen dan later deze maand niet meer aan alle betalingsverplichtingen voldoen.

De federale overheid in de VS ging 1 oktober op slot. Aanleiding was de invoering van Obama's zorgwet - in de volksmond Obamacare- die de meeste Republikeinen een doorn in het oog is. De fanatiekste leden van de Republikeinse Partij in het Huis van Afgevaardigden, de zogenoemde Tea Party'ers, eisten in ruil voor het openhouden van de overheid dat de financiering voor de zorgwet zou worden ingetrokken. De Democraten peinzen er echter niet over hun belangrijkste beleidsmatige overwinning van de afgelopen jaren de nek om te draaien.