Naam Fyra verdwijnt definitief

De NS gaat de merknaam Fyra definitief schrappen. De naam die nu nog gevoerd wordt voor de treinen die tussen Amsterdam en Breda rijden, is te zeer besmet. Dat meldt Omroep Brabant.

Onderzoek onder klanten van de spoorvervoerder wijst namelijk uit dat men de naam Fyra onherroepelijk associeert met de geflopte spaghettiboemels van fabrikant AnsaldoBreda, die begin dit jaar uit dienst zijn genomen. Deze Fyra V250-treinen bleken veel te onbetrouwbaar te zijn, verloren meermaals onderdelen tijdens het rijden en vielen om de haverklap uit.

Het is nog niet bekend wanneer de naam Fyra definitief verdwijnt. De politiek moet namelijk eerst nog een plasje doen over de nieuwe plannen van de NS over de HSL en de spoorverbindingen naar België. Ook is nog niet bekend of de opgevoerde intercity's die momenteel als Fyra V160 tussen Amsterdam en Breda rijden een nieuwe naam gaan krijgen.

In de zomer is de naam Fyra reeds uit de advertenties voor de geplaagde spoorverbinding verdwenen. Het debacle rond de hogesnelheidstreinen heeft de NS ruim 440 miljoen euro gekost.

Naam Fyra verdwijnt ook van V160-treinen (Foto: Novum)
Naam Fyra verdwijnt definitief van V160-treinen (Foto: Novum)