'Verdachten Londen planden aanslag als in Nairobi'

De vier terreurverdachten die zondag in Londen werden aangehouden beraamden een aanslag zoals onlangs in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Dat heeft een Britse veiligheidsfunctionaris maandag gezegd. Hij zei dat het nog onduidelijk is hoe ver de plannen waren gevorderd, maar dat de verdachten nog niet op het punt stonden tot de uitvoering over te gaan.

Bij de terreuraanval op het winkelcentrum Westgate in Nairobi vielen zeker 67 doden. Met de Somalische extremistische organisatie Al-Shabab verbonden terroristen schoten voornamelijk mensen dood die geen specifieke kennis van de islam hadden.

De vier verdachten die zondagavond op verschillende plaatsen in Londen werden opgepakt zijn tussen de 25 en 29 jaar. Zij hebben wortels in Turkije, Pakistan, Algerije en Azerbeidzjan, maar hebben allemaal de Britse nationaliteit. Twee van de mannen werden in een auto op een straat bij de Tower in Londen klemgereden; daarbij zou de politie schoten hebben gelost.

De arrestanten werden maandag op een politiebureau in het zuiden van Londen verhoord. Op zes adressen in Londen deed de politie huiszoekingen. Ook werden twee voertuigen binnenstebuiten gekeerd.