FOK!auto: Lancia Delta

De Lancia Delta, wie kent hem niet? Geïntroduceerd in 1979 en werd gebouwd tot 1999, in 2008 maakte de derde generatie zijn debuut.

Lancia Delta 'Bron:Wikipedia'
De Lancia Delta (bron: Wikipedia).

In 1979 introduceerde Lancia de nieuwe Delta, het was de eerste echte hatchback van Lancia. De Beta zou je kunnen zien als een soort van voorganger. Het design, gemaakt door de Italiaan Giugiaro, was gelijk een succes voor het Italiaanse merk. Hoewel de techniek ‘geleend’ was van de Fiat Ritmo, leek dat toch geen enkele koper van de Delta wat uit te maken. Het model werd enkel met vijf deuren geleverd, al werd in 1982 de Lancia Prisma geïntroduceerd, maar dit was niks anders dan een Delta sedan met een andere naam.

prisma
De Lancia Prisma (bron: Wikipedia).

De Delta was snel een succes voor het merk, en niet alleen in Italië, maar ook in Zweden, alleen daar werd de Delta verkocht als de Saab 600. Deze samenwerking was ontstaan uit het project ‘Tipo4’. Dit project hield eigenlijk in dat de fabrikanten Lancia, Alfa Romeo, Fiat en Saab het hogere segment wilden bestormen waar BMW en Mercedes samen zaten.

De sportieve versie van de eerste generatie werd met succes gelanceerd in ‘groep A’ van het WRC. Lancia presteerde het om zes keer in de achtereenvolgende jaren (1987 tot en met 1992) de titel van de constructeurs te winnen en in de jaren 1988, 1989 en 1991 de rijderstitel te winnen met de Delta.

Lancia Delta S4
De Lancia Delta S4 (Bron: Wikipedia).

Delta Integrale Rally
De Lancia Delta Integrale Rally (bron: Wikipedia).

Om de sportieve klant te kunnen bedienen ging Lancia de Delta HF Integrale Evoluzion verkopen. Deze auto had een 4x4-aandrijving. En had een 2.0 viercilinder turbomotor, goed voor 210 pk. De meeste mensen zullen de Delta dan ook van dit type herkennen, omdat het een rallywagen was voor de openbare weg.

Lancia Delta  HFE
De Lancia Delta HFE (bron: Wikipedia).

In 1993 werd in de Delta 2 gelanceerd. Net als zijn voorganger was de techniek wederom van Fiat geleend, dit keer van de Tipo. In 1995 werd er een driedeurs HPE (High Performance Edition) geïntroduceerd. De kenner zal opvallen dat dit niet de eerste keer was dit Lancia deze aanduiding gebruikte. In de jaren zeventig bood het merk namelijk de een Beta HPE-versie al aan. In navolging van de Prisma werd er wederom een sedan gelanceerd, ditmaal onder de naam Dedra. De Dedra moest de strijd aangaan met de Audi 80/A4. Overigens werd de Dedra al in 1989 te koop aangeboden, maar deelde hij de meeste techniek met de Delta 2.

Lancia Dedra
De Lancia Dedra (bron: Wikipedia).

Toen was het een tijdje stil omtrent de Delta, tot dat hij zijn terugkeer maakte.  De nieuwe Delta deelt zijn techniek –net als zijn voorgangers- met Fiat, ditmaal met de  Bravo. De sportiviteit uit de voorgangers is zo goed als verdwenen. Lancia zet de nieuwe Delta dan ook op de markt als een luxe auto. Door de introductie heeft het merk wel een aantal noviteiten, zoals het magic park-systeem.

Lancia Delta 3
De huidige Lancia Delta (bron: Wikipedia).

Dit systeem is een semiautomatisch parkeersysteem. De Fiatgroep ontwikkelde in samenwerking met General Motors een TwinTurbo versie van de 1.9JTD dieselmotor. De Delta kreeg hierdoor een diesel met 190 pk. Nadat bekend werd dat Lancia en Chrysler samengingen, werd de Delta in het Verenigde Koninkrijk en in Ierland als de Chrysler Delta verkocht. Lancia is namelijk niet actief in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.