Russische politie in actie tegen gastarbeiders

De Russische politie is maandag in actie gekomen tegen gastarbeiders in Moskou. Meer dan duizend gastarbeiders werden opgepakt en hun papieren werden gecontroleerd. De actie had plaats bij een groentehal in de buitenwijk Birjoeljovo waar afgelopen weekeinde rellen uitbraken. Toch staat de gemiddelde Rus sceptisch tegenover de actie.

Medewerkers van de groentehal werden door de politie naar buiten gedirigeerd, waar busjes klaar stonden om ze af te voeren. Een woordvoerder van de Russische politie zei dat onderzocht wordt of ze banden met criminelen hebben. De politie zei ook dat op het terrein van de groentehal een auto vol met cash geld werd aangetroffen, alsmede wapens waar geen vergunning voor was afgegeven.

De rellen van afgelopen weekeinde braken uit naar aanleiding van de dood van een 25-jarige etnische Rus. De Rus zou donderdag zijn doodgestoken door een man uit de Kaukasus, in het zuiden van Rusland. In de groentehal werken veel mensen uit de Kaukasus. Ze werden door etnische Russen met flessen en afval bekogeld, ruiten werden ingeslagen en auto's werden omgeduwd.

De spanningen tussen etnische Russen en Kaukasiërs sluimeren al ruim twintig jaar, maar steeds vaker komt het tot onlusten. Hoewel Kaukasiërs gewoon uit Rusland komen, moeten ze zich eerst laten registreren voordat ze in Moskou mogen wonen en werken. Regelmatig zijn zij doelwit van discriminatie. Veel Russen beschuldigen de gastarbeiders ervan banen in te pikken. Ook zouden ze verantwoordelijk zijn voor het gestegen misdaadcijfer in de hoofdstad.

Tientallen mensen waren maandag afgekomen op de arrestaties bij de groentehal. Ze jouwden de gastarbeiders uit. De 25-jarige Elvin Chassan, die vanuit Azerbeidzjan naar Birjoeljovo verhuisde om bij zijn familie in de buurt te zijn, werd door een etnische Rus uitgescholden en ervan beticht de dader van de steekpartij verborgen te houden.

De meeste aanwezigen zeiden de relschoppers te steunen en meer vertrouwen te hebben in hen dan in de politie. "Ze hebben ons beschermd, ze zijn patriotten", zei de gepensioneerde Elvira Ablosimova. "Er was een klein relletje - geen grote - en ze hebben aandacht gevraagd voor de kwestie."

Het nationalistische Doema-lid Vladimir Zjirinovksi was ook aanwezig. Hij noemde de steekpartij een 'bewuste provocatie van het Russische volk'. Zijn uitspraak stuitte echter op scepsis bij de andere aanwezigen. Veel Russen menen dat de politie en politici arbeidsmigratie juist toejuichen, omdat deze een bron van goedkope arbeidskrachten is en een bron van smeergeld, dat door de gastarbeider en hun werkgevers wordt betaald om uit handen te blijven van de immigratiedienst.

"Ze hebben een migrant in mijn gebouw opgepakt, geen papieren, niks", zei Alla Vasjanova, een moeder van drie. "Hij gaf ze wat geld en tot ziens. Het is niets meer dan een voederbak (voor de politie, red.). De politici staan helemaal niet aan onze kant."