Mishandeling door Noord-Afrikanen blijkt niet waar

De vrouw uit IJmuiden die eerder deze maand aangifte deed van een mishandeling door een groep mannen in Haarlem heeft het verhaal verzonnen. Dat gaf de 20-jarige vrouw zondag toe op het politiebureau, waar ze moest komen omdat de politie aan haar verhaal twijfelde.

De vrouw zei vrijdagavond 4 oktober door zes mannen van vermoedelijk Noord-Afrikaanse afkomst te zijn mishandeld nadat ze in een bus ruzie had gekregen met twee mannen. Ze deed diezelfde avond nog aangifte. De PVV stelde Kamervragen over de 'aftuiging'.

De politie nam de zaak hoog op en hield onder meer een passantenonderzoek om te achterhalen wat er precies was gebeurd. Ook werden getuigen opgespoord en gehoord en werden camerabeelden bekeken. De bevindingen van de politie bleken het verhaal van de vrouw echter niet te ondersteunen, waarop de IJmuidense op het matje werd geroepen.

De politie wil niet zeggen waarom de vrouw het verhaal heeft verzonnen. Ze wordt verdacht van het doen van een valse aangifte, maar is niet aangehouden, laat een woordvoerder weten. Als de politie het dossier heeft opgemaakt bepaalt het Openbaar Ministerie of de zaak voor de vrouw nog een staartje krijgt. Mogelijk worden kosten op haar verhaald.