'Pedagogische tik moet mogen'

De zogenaamde pedagogische tik is een controversieel onderwerp. Volgens sommigen is het een effectief opvoedingsmiddel dat erbij hoort, anderen vinden het al te ver gaan als je tegen je kind schreeuwt. Om meer te weten te komen, liet de Vlaamse krant Het Nieuwsblad 1050 gezinnen ondervragen.

De resultaten staan haaks op wat de meeste experts aanraden: zo'n zestig procent vindt het geen probleem om zo nu en dan een pedagogische tik te geven. Slechts twintig procent vindt het absoluut niet kunnen.

Toch is kinderpsychiater Peter Adriaenssens niet teleurgesteld over de resultaten: "Geweldloos opvoeden is in principe de regel, maar tegelijk vind ik dat we niet té heilig moeten willen zijn. Misschien is het wel mooi om toe te geven dat het je wel eens overkomt."

Ondanks de grote steun voor de pedagogische tik, is het niet de populairste manier om kinderen te straffen. De populairste methode sluit helemaal aan bij de 21e eeuw. Het is namelijk een tijdelijk verbod op internet, computer of gamegebruik.

Het onderzoek werd door onderzoeksbureau iVox gedaan, in opdracht van Het Nieuwsblad. iVox ondervroeg in het kader van de Grote Opvoedingenquête 1050 gezinnen met kinderen tussen zes en achttien jaar oud over. De resultaten daarvan verschijnen zaterdag in z'n geheel in Het Nieuwsblad.