Jihadisten executeren burgers

Een rapport van Human Rights Watch laat zien dat in Syrië soennitische strijders zich hebben overgegeven aan een orgie van geweld in alawitische dorpen. Dit gebeurde allemaal tijdens een militair offensief dat in augustus plaatsvond.

Volgens het onderzoek zijn er zeker 190 burgers geslacht, maar mogelijk is dit aantal veel hoger omdat veel lichamen gedumpt zijn in massagraven en er ook veel vermisten zijn. Onder de doden zitten zeker 57 vrouwen, 18 kinderen en 14 bejaarden te betreuren.

Het geweld begon na een gecombineerde aanval van soennitische terroristengroepen zoals het Al Nusra-front, De Islamitische Staat van Irak en nog wat groepen met een moeilijk uitspreekbare naam. Bij veel van die clubjes hobbelen ook islamitische strijders uit West-Europa rond.  De zwakke verdediging van de regeringstroepen werden vrij simpel onder de voet gelopen, waarna men los kon op de burgerbevolking.

Soennieten beschouwen alawieten als no true Scotsmen. De vervolgingen zijn dan ook niet helemaal nieuw. Soennitische heersers hebben een lange geschiedenis wanneer het over de kling jagen van deze –in hun ogen-  ongelovige of zelfs afvallige sekte gaat. Alawieten staan erom bekend dat ze een stuk liberaler zijn dan andere stromingen in de islam.

Een dokter van een ziekenhuis in het naburige Latakia heeft verklaard dat veel lichamen meerdere schot- of steekwonden hadden. Een aantal lijken waren verbrand en tevens hadden een aantal amputaties ondergaan, zonder dat daar een medische noodzaak voor was.

Human RIghts Watch is van mening dat de jihadisten veelal gesponsord worden door rijke individuen uit de Golfstaten.  Het roept de VN op om een wapenembargo in te stellen.

De dappere strijders van de islam hebben nog steeds meer dan 200 burgers als gijzelaar.