Republikeinen komen met nieuw voorstel

Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden hebben een voorstel gedaan om de Amerikaanse overheid weer te financieren en het schuldenplafond te verhogen. In ruil daarvoor willen ze bezuinigen op de sociale zekerheid. Dat hebben bronnen bij de Republikeinse Partij vrijdag gezegd.

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner en zijn nummer twee Eric Cantor hebben het voorstel donderdagavond gepresenteerd tijdens een overlegronde op het Witte Huis. De Republikeinen willen de zogenoemde sequester - een pakket bezuinigingen dat evenredig snijdt in alle overheidsuitgaven - deels terugdraaien, en hiervoor in de plaats gerichte bezuinigingen doorvoeren op onder meer medische zorg voor ouderen.

Het is nog maar zeer de vraag of president Barack Obama en Harry Reid, de leider van de Democratische meerderheid in de Senaat, akkoord gaan met Boehners voorstel. Obama en Reid hebben er de afgelopen weken op gehamerd bereid te zijn te onderhandelen over allerlei zaken, maar pas nadat de zogenoemde shutdown van de overheid wordt beëindigd en het schuldenplafond wordt verhoogd. Aan deze twee maatregelen mogen wat de Democraten betreft geen voorwaarden worden verbonden.