Hendriks: homo's mogen zoenen na succes in Sochi

Maurits Hendriks vindt dat Nederlandse sporters zich tijdens de Olympische Winterspelen van Sochi geheel vrij moeten voelen in hun seksuele geaardheid. Een zoen aan je partner na het winnen van een gouden medaille hoort volgens de chef de mission van het NOC*NSF 'gewoon bij het leven'.

"Dat hoort gewoon bij het vieren van succes. Dat zal overal moeten kunnen. Dus ook in Rusland. Als dat ter discussie zou komen, dan zorg ik ervoor dat die persoon dat daar probleemloos kan doen. Daar ben ik dan voor", spreekt Hendriks zich uit in Sport Nazomergasten, dat morgen wordt uitgezonden bij NOS Langs de Lijn.

De technisch directeur van de sportkoepel vindt dat er wel een grens is. "Je mag nooit het team gebruiken om jouw persoonlijke overtuiging uit te dragen. Dat heeft niets te maken met Rusland, maar met onderdeel zijn van een team. Daar is het team niet voor."

Rusland krijgt veel kritiek van mensenrechten- en homorechtenbewegingen, omdat een wet is aangenomen die de propaganda van 'niet-traditionele seksuele relaties' strafbaar stelt. Begin augustus zei de sportminister van Rusland, Vitali Moetko, dat 'atleten met een niet-traditionele geaardheid' welkom zijn in Sochi, maar dat de wet ook voor hen geldt.

De kwestie staat op de agenda voor de volgende bijeenkomsten met de olympische sporters en de atletencommissie van het NOC*NSF. "Het is een wankel evenwicht. Je wordt als sporter bijna gedwongen in een positie", stelt Hendriks.