'Badr Hari is geen psychopaat'

Badr Hari heeft weliswaar een persoonlijkheid met narcistische trekken, maar hij is geen psychopaat. Dat blijkt volgens de Amsterdamse rechtbank uit psychologisch onderzoek. Tijdens de bespreking van Hari's persoonlijke omstandigheden kwam vrijdagmiddag naar voren dat de kans dat hij opnieuw in de fout gaat laag tot gemiddeld wordt ingeschat.

De rechtbankvoorzitter maakte een opsomming van eerdere werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen die de kickbokser kreeg opgelegd voor delicten met wapens en drugs. Ook is hij eerder bestraft voor bedreiging.

De reclassering ziet deze contacten met justitie als een fout in Hari's leerproces. De 28-jarige vechtsporter kreeg zijn eerste profcontract op zijn zestiende en kreeg onvoldoende begeleiding, zo staat in het reclasseringsrapport.

Ten aanzien van slachtoffers toont hij weinig schuldgevoel omdat Hari zelf vindt dat er aanleiding voor zijn gedrag is. Hij zou weinig op zijn eigen gedrag reflecteren en de ernst van de situatie onvoldoende inzien. Ook is hij volgens psychologisch onderzoek egocentrisch.

Volgens de psycholoog kampt hij met overwaardering van zijn zelfgevoel, waardoor zijn impulsregulatie tekort kan schieten. De narcistische persoonlijkheidstrekken zijn 'niet allesoverheersend'. Verder ontwikkelde hij een schaduwkant naast het sportieve succes, mede omdat hij nauwelijks weerstand tegenkomt. Dat leidde tot zelfoverschatting. "Verder bent u wel gezond, u bent een normaal mens", besloot de rechter.

Hari is volgens de psycholoog niet gewend aan kritiek en trots op zijn prestaties. Wel heeft hij last van de druk die daarmee gepaard gaat. Hij wil een rolmodel zijn voor jongeren met een Marokkaanse achtergrond, maar neemt daar niet altijd verantwoordelijkheid voor.

De reclassering schat de kans op herhaling als laag tot gemiddeld in, maar ziet wel kenmerken bij hem die bijdragen aan de recidivekans. Het advies is hem verplicht te laten behandelen bij De Waag, dat zorg biedt aan mensen die grensoverschrijdend gedrag vertonen. Hari is bereid mee te werken aan het voorgestelde plan van aanpak, zei de rechter. Het rapport is in oktober met Hari besproken.

Het Openbaar Ministerie merkte op dat Hari niet volledig heeft meegewerkt met het psychologisch onderzoek. Hij wilde een aantal testen niet maken. Hari reageerde erg fel en zei dat hij veel moeite heeft gedaan om samen te werken met de psycholoog.