Google sluisde 8,8 miljard weg naar Bermuda

Google heeft vorig jaar 8,8 miljard euro aan inkomsten weggesluisd naar Bermuda om minder belasting te hoeven betalen. Dat is een kwart meer dan in 2011, zo schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. De internetgigant maakt daarbij gebruik van een belastingroute via Nederland, de Dutch Sandwich genaamd.

Op die manier hoefde Google slechts vijf procent belasting te betalen over de winst die buiten de Verenigde Staten werd behaald, zo meldt de krant. In Ierland, waar het Amerikaanse bedrijf veel van zijn internationale winst boekt, zou het ruim dubbel zo veel belasting moeten afdragen. Sinds 2009 zou het bedrag dat Google zo naar Bermuda wegsluist, zijn verdubbeld.

Bij de belastingroute maakte de internetreus gebruik van een Ierse dochter, die de winst binnenkreeg op alle in Europa verkochte advertenties. Dat bedrag betaalde het in de vorm van royalty's aan een andere Ierse holding, waarin de intellectuele eigendom van Google is ondergebracht. Deze royalty's worden vervolgens via een Nederlandse holding naar Bermuda weggesluisd.

In totaal betaalde het Ierse advertentiebedrijf van Google zo slechts zeventien miljoen euro aan belasting, terwijl het een omzet behaalde van 15,5 miljard euro. Van die inkomsten werd het merendeel uitgegeven aan de 'royalty's' voor de andere Ierse holding. Na aftrek van de kosten bleef daardoor een bedrijfsresultaat van slechts 150 miljoen euro over.

De belastingroute die Google gebruikt is overigens niet illegaal. Ook computerfabrikant Apple en de NS maken gebruik van de Dutch Sandwich. De constructies staan wel in toenemende mate internationaal onder druk. Ook in Nederland zijn er steeds meer politici die iets willen doen aan de belastingroute. Zo wil onder meer PvdA-leider Diederik Samsom de route via Nederland aanpakken, zei hij eerder dit jaar.