Slot op Scheveningse pier

De pier van Scheveningen is vrijdag gesloten. Een hek aan het begin van de pier ging rond 10.00 uur op slot, meldt een woordvoerder van de gemeente Den Haag. Demonstranten die zich vrijdagochtend op de pier hadden verzameld, verlieten het bouwwerk uit vrije wil, aldus de zegsman.

Op de pier waren vrijdagochtend nog zo'n vijftig personen aanwezig. Rond tien uur verzochten medewerkers van de brandweer en gemeente hen te vertrekken, waarop zij het bouwwerk vreedzaam verlieten. Ook een medewerker van een lokale omroep die zich had vastgeketend besloot vrijwillig zijn protest op te geven.

Gemeentemedewerkers bouwen vrijdagochtend een extra houten omheining bij het hek om te voorkomen dat mensen eroverheen klimmen, laat de zegsman verder weten.

De rechtbank in Den Haag bepaalde donderdag dat de gemeente de pier mag sluiten. De pier voldoet niet aan de wettelijke eisen van brandveiligheid. Een poging van curator Marc Udink om sluiting te voorkomen mocht niet baten. Udink is met meerdere serieuze partijen in gesprek over de pier, liet hij vrijdag weten.