Naam zedenzaak aangepast na Belgisch protest

De zedenzaak die afgelopen week aan het licht kwam, heeft een andere naam gekregen. De zaak heet na protest vanuit België voortaan Saturnus in plaats van Ellikom, de naam van een dorpje in Belgisch-Limburg. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vrijdag. Strafrechtelijke onderzoeken krijgen voortaan geen namen meer van Belgische plaatsen.

Volgens justitie was het louter toeval dat het onderzoek Ellikom werd genoemd. In Nederland krijgen strafrechtelijke onderzoeken een naam die geen relatie heeft met de inhoud van het onderzoek, zo stelt het OM in een toelichting. Zo gebruikt justitie in Noord-Nederland eerder namen van vogels en rivieren. De afgelopen tijd kregen onderzoeken in Noord-Nederland namen van een Belgische plaats.

Lode Ceyssens, de burgemeester van de gemeente Meeuwen-Gruitrode, waartoe Ellikom behoort, liet eerder deze week niet blij te zijn met de naam omdat er geen enkele link met het dorp is. In een reactie op de naamsverandering zegt hij dat Saturnus hem wel 'ver genoeg weg lijkt'.

Dat er nu ophef ontstond, betreurt justitie ten zeerste. Zeker omdat in de zedenzaak ook Belgische meisjes betrokken zijn. De officier van justitie heeft inmiddels zijn excuses aangeboden aan burgemeester Ceyssens en de inwoners van Ellikom.