'Bisschop fraudeerde bij bouw optrek(je)'

Jezus was best wel een hippie. Hij was helemaal van: "Als je perfect wilt zijn, ga en verkoop je bezittingen en geef aan de armen" en ook zo van: "Iedereen die niet alles wat hij heeft opgeeft, kan niet mijn volger zijn." Dat is vrij duidelijk, dus je zou denken dat Christus' grootste fanboys dan ook straatarm zijn. Maar niets is minder waar.

Franz-Peter Tebartz-van Elst is bisschop van Duits Limburg en zijn optrekje had een facelift nodig. De kerk trok daar zo'n 5,5 miljoen euro voor uit, wat voor de meesten al niet mis zal zijn. Maar voor Tebartz-van Elst was het niet genoeg. Op eigen initiatief verhoogde hij het budget een beetje. Dat 'beetje' was met zo'n 25,5 miljoen euro, tot 31 miljoen euro.

Het komt Tebartz-van Elst op veel kritiek te staan. De Duitse kwaliteitskrant Frankfurter Allgemeine Zeitung plaatste een satirische cartoon over het geheel op z'n voorpagina. Een katholieke hervormingsorganisatie vraagt om zijn aftreden, als is het maar tijdelijk. Zijn directe baas, aartsbisschop Robert Zollitsch, was 'net zo verbaasd als jij door de 31 miljoen'. Hij kondigt ook een onderzoek aan.

Dat onderzoek lijkt zeker nodig, omdat Tebartz-van Elst het comité dat de financiën van het bisschopdom controleert, volledig gepasseerd heeft. De voorzitter van dat comité, Jochen Riebel, hoorde tegelijk met de media van de bisschops spilzucht. Zijn commentaar is resoluut: "Ik zeg je, dit is niet normaal. De bisschop heeft denk ik niet begrepen wat het nieuwe beleid van paus Franciscus is."

De bisschop ontkent ondertussen alles, bij monde van woordvoerder Martin Wind. Al het commentaar over de luxe inrichting wordt geweigerd. De woordvoerde wil slechts benadrukken dat de bouw begon voordat de nieuwe paus aantrad, dat er in het gebouw ook vergaderzalen en auditoria zijn, en dat het gebouwd is 'zodat het niet over tien jaar weer gerenoveerd hoeft te worden'.