Badr Hari: '...'

Badr Hari wil niets zeggen over de verdenkingen tegen hem en beroept zich op zijn zwijgrecht. "Er is geen plooi op mijn lichaam die nog van mij is, ik wil daar geen voeding meer aan geven", zei de kickbokser donderdagmiddag in de Amsterdamse rechtbank.

"Ik heb de afgelopen jaren zo veel dingen gehoord en gezien en wat over mij is geschreven is soms wel eens verzonnen", vervolgde de 28-jarige Hari. "Ik kan het niet meer en heb ook geen behoefte meer mijzelf uit te zien glijden. Ik ga niets meer zeggen." Zijn advocaten hebben hem dat aangeraden.

De voorziter van de rechtbank vindt de aankondiging van Hari 'spijtig'. " De rechtbank zou het gesprek graag voeren, maar respecteert de beslissing. "U bent een bekende Nederlander geworden. Hoge bomen vangen veel wind." Zonder pers en publiek had hij de rechter zeker te woord gestaan, zei Hari. Maar dat kan niet, zei de rechter, die eraan toevoegde dat het erop lijkt dat de helft van Nederland voor, en de andere helft tegen Hari is.

Het OM verdenkt de vechtsporter van acht geweldsdelicten. De zwaarste aanklacht, de poging tot doodslag van zakenman Koen Everink in de Amsterdam Arena vorig jaar juli, wordt later behandeld omdat nog zes politiemensen worden gehoord. Twee van hen worden donderdagmiddag ondervraagd over het onderzoek in de Arena, de anderen volgen later. De rechtbank is donderdagmiddag begonnen met de behandeling van de zeven andere geweldsdelicten die Hari ten laste zijn gelegd.