PostNL voorziet kosten op postdienst

PostNL verwacht volgend jaar tussen de tachtig en 120 miljoen euro te verliezen op de zogeheten universele postdienst. Dat meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) donderdag. Wanneer inderdaad blijkt dat de postdienst meer kost dan dat hij oplevert, kan het postbedrijf de waakhond om een vergoeding vragen.

Het voormalige staatspostbedrijf is door de overheid belast met het bezorgen van de dagelijkse post, zodat elke burger in Nederland is verzekerd van standaard postvoorzieningen. PostNL moet daarom onder meer zes dagen per week post bezorgen en een bepaald aantal brievenbussen en dienstverleningspunten aanhouden. Het kabinet wil dit terugbrengen naar vijf keer per week.

PostNL heeft nu bij de ACM gemeld dat het verwacht kosten te maken op de universele postdienst. Wanneer het bedrijf volgend jaar ook daadwerkelijk verliest op deze postvoorziening, moet het begin 2015 een aanvraag bij de ACM indienen. De toezichthouder kijkt dan of dat verzoek terecht is.

Wanneer de ACM een vergoeding toekent, moeten andere postbedrijven mogelijk meebetalen aan de kosten voor de universele postdienst. Het ministerie van Economische Zaken besluit of en hoe dat moet gebeuren.