FOK!filmblik: 1984 (1984)

In het FOK!filmblik van vandaag treffen we een indrukwekkende verfilming van het boek 1984 van George Orwell. In de sterke verfilming door Michael Radford zagen we een indrukwekkende cast, met John Hurt, Richard Burton, Suzanna Hamilton en Cyril Cusack in de belangrijkste rollen. Richard Burton zou twee maanden voor het verschijnen van deze film overlijden en 1984 is dan ook opgedragen aan de legendarische acteur.

1984

1984 is een naargeestige satire op een politiek systeem dat een perfecte greep op het doen en laten van haar onderdanen heeft. In de wereld van 1984 bestaat het systeem uit diverse ministeries met nogal tegensprekende namen. Zo is er het Ministerie van Vrede die zich bezighoudt met oorlog voeren, het Ministerie van Welvaart zorgt ervoor dat de mensen niet al te goed kunnen leven, het Ministerie van Waarheid is druk doende met geschiedvervalsing en het Ministerie van Liefde houdt zich bezig met totalitaire controle, het afstraffen en martelen van haar onderdanen zodat deze nog trouwere volgers van Big Brother worden.

Richard Burton in 1984
Richard Burton in 1984

1984 is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1948 van George Orwell. Net als in Aldous Huxleys Brave New World, Fahrenheit 451 en Soylent Green, schetst ook Orwell in 1984 een niet al te fleurig toekomstbeeld. Big Brother is Watching You! is slechts één van de vele bekende slogans uit deze imponerende speelfilm, waarmee Orwell wilde waarschuwen voor de gevolgen van totalitaire regimes, zoals die van nazi-Duitsland of de Sovjet-Unie onder het bewind van Stalin.

John Hurt in 1984
John Hurt in 1984