Diplomaat: 'Niet naar Nederland gaan

Russen die van plan zijn Nederland te bezoeken, moeten daar goed over nadenken. Dat twittert Russische gezant voor mensenrechten Konstantin Dolgov dinsdag naar aanleiding van de arrestatie van de hooggeplaatste Russische diplomaat Dmitri Borodin afgelopen weekend in Nederland.

De Russische president Vladimir Poetin is woest over de arrestatie van de diplomaat en eiste eerder dinsdag al dat Nederland excuses maakt. De Russen doen beschuldigingen over kindermishandeling van de hand en noemen de reden van de arrestatie 'absoluut gekunsteld'.

Het Meldpunt Kindermishandeling heeft echter tegenover de NOS bevestigd dat dit weekend een melding is binnengekomen over het gezin van Borodin. Het meldpunt heeft aangegeven dat onderzoek wordt ingesteld.

Het Nederland-Ruslandjaar gaat niet van een leien dakje. Nederland is eerder deze maand bij het zeerechttribunaal in Hamburg een juridische procedure gestart tegen Rusland om het Greenpeace-schip Arctic Sunrise terug te krijgen. De opvarenden van het schip, dat onder Nederlandse vlag voer, werden vorige week aangeklaagd voor piraterij.