Brein klaagt meer over zoekresultaten

Stichting Brein is bij Google vaker gaan klagen over de weergave van bepaalde websites in de zoekmachine van de internetgigant. In september diende de auteursrechtenorganisatie ruim 220 duizend verwijderingsverzoeken in. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van een halfjaar geleden. Dat blijkt uit een verslag van Google.

In de laatste week van september diende Brein ruim 58 duizend verzoeken in. Dat waren er een jaar geleden slechts een paar duizend. In een jaar tijd heeft de Nederlandse auteursrechtenorganisatie duizenden klachten ingediend om in totaal bijna 1,7 miljoen websites uit de zoekresultaten van Google te houden.

Het aantal klachten van Stichting Brein valt overigens in het niet bij het totale aantal verwijderingsverzoeken dat Google per maand ontvangt. Alleen al vorige maand noteerde de internetgigant 21,5 miljoen klachten van verschillende organisaties wereldwijd.

Google ontving in september de meeste klachten van de Britse auteursrechtenwaakhond BPI, ruim 5,7 miljoen. Het Amerikaanse auteursrechtenbedrijf Degban en de Amerikaanse muziekindustrieorganisatie RIAA waren eveneens verantwoordelijk voor enkele miljoenen verzoeken.

Twee jaar geleden werd 97 procent van de verzoeken ingewilligd. Het aantal verwijderingsverzoeken is echter flink toegenomen. Het is niet bekend of het percentage daardoor nu lager ligt.