Microsoft verwijdert YouTube-app

Microsoft heeft zijn YouTube-app voor Windows-telefoons verwijderd. De nieuwste update voor de app vervangt het programma met een snelkoppeling naar de mobiele website van YouTube. De oude versie van het programma voor Windows Phone 8 werkte al bijna twee maanden niet meer.

Google wil geen YouTube-app ontwikkelen voor Windows-telefoons omdat te weinig mensen zo'n telefoon zouden hebben. Microsoft maakte daarop een eigen YouTube-programma, maar toonde daarin geen reclames aan de gebruikers. Google, dat juist geld verdient aan YouTube met die advertenties, blokkeerde vervolgens de Microsoft-app.

Google en Microsoft liggen al langer met elkaar in de clinch vanwege de app en het Google-besturingssysteem Android voor mobiele apparaten. Microsoft heeft afgelopen voorjaar bij de Europese Unie een klacht ingediend omdat Google misbruik zou maken van zijn monopoliepositie door eigen apps op Android voorrang te geven.

Voor de iPhone en Android-telefoons is wel een speciale YouTube-app beschikbaar. Google biedt de app gratis aan, maar er worden wel advertenties getoond. Naast Google verdienen ook de makers van de internetfilmpjes geld met het tonen van reclames.