Obama: Iran nog jaar verwijderd van kernwapen

Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat het nog een jaar of langer duurt voor Iran in staat is een kernwapen te maken. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag in een interview met Associated Press gezegd. Obama zei voorts optimistisch te zijn over de bloeiende diplomatieke betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Iran.

Obama sprak vorige week per telefoon met de Iraanse president Hasan Rouhani. Het was het eerste directe contact tussen leiders van beide landen in 36 jaar tijd. "Rouhani herhaalde zijn standpunt dat hij de betrekkingen met de rest van de wereld kan verbeteren", aldus Obama. "En tot dusverre zegt hij veel rake dingen. En de vraag is, kan hij die ook waarmaken?"

Rouhani is niet de enige besluitvormer, aldus de Amerikaanse president. "Hij is zelfs niet de uiteindelijke persoon die beslissingen neemt." De hoogste leider in Iran is ayatollah Ali Khamenei. Dat bleek zaterdag nog maar eens toen Khamenei via zijn website een oordeel velde over het bezoek van Rouhani aan New York. De geestelijke zei overwegend tevreden te zijn, maar sprak ook van enkele 'ongepaste' aspecten. Waarschijnlijk doelde hij op het telefoongesprek met Obama, dat onder conservatieve elementen in Iran minder goed werd ontvangen dan bijvoorbeeld in het Westen.

Over de oorlog in Afghanistan, die wat betreft de westerse rol in het conflict op zijn einde loopt, zei Obama dat hij overweegt troepen in het land achter te laten. Daar is wel overeenstemming met de Afghaanse regering voor nodig, zei hij. Anders worden alle Amerikaanse militairen zoals afgesproken eind volgend jaar teruggetrokken.