500 deelnemers Greenpeace-mars

Ongeveer vijfhonderd mensen hebben zaterdag in Den Haag meegelopen in een mars om solidariteit te tonen met de bemanning van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. De demonstratie is volgens een woordvoerder van Greenpeace zonder incidenten verlopen.

De demonstratie begon bij de Russische ambassade, waarna de deelnemers naar het Vredespaleis liepen. Daar hield onder anderen Hedy d'Ancona een toespraak.

De Arctic Sunrise, die onder Nederlandse vlag vaart, werd ruim twee weken geleden geënterd door de Russische kustwacht. De dertig opvarenden, onder wie twee Nederlanders, werden gearresteerd.

De actievoerders wilden protesteren tegen een boorplatform van Gazprom in het Noordpoolgebied. Na hun arrestatie werd besloten dat de opvarenden in ieder geval nog twee maanden vast mogen worden gehouden. Alle dertig zijn inmiddels aangeklaagd voor piraterij.

De activisten, die vastzitten in Moermansk, kunnen tot vijftien jaar cel krijgen. Ze komen uit zeventien verschillende landen, waaronder Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, Denemarken, Frankrijk, Italië, Zweden en de VS.