'Succes dancemuziek nog lang niet voorbij'

De toekomst van de Nederlandse dance is lastig te voorspellen, maar het succes houdt de komende jaren zeker aan. Dat stelt journalist en auteur Mark van Bergen, die zaterdagavond in de Tilburgse poptempel 013 een presentatie geeft rond het 25-jarige jubileum van dance in Nederland. Hij schreef het boek Dutch Dance, dat vorige week uitkwam en de basis vormt voor het feest in 013.

"Ik denk dat het pas net begonnen is, het succes is nog lang niet voorbij", zegt Van Bergen tegen Novum Nieuws. "De Nederlandse organisatie Art of Dance zet dancefestivals op in China, Australië is al een tijdje aangestoken en Amerika is nu eindelijk voor de bijl", somt hij op. "Overal staan de Nederlandse dj's, producers en organisatoren in de frontlinie."

Door de jaren heen passeerden verschillende stromingen de revue, waaronder hardcore, techno en trance. Van Bergen verwacht niet dat er nog een geheel nieuwe stijl ontstaat, maar denkt dat er meer 'crossovers' gaan komen. "Hardstyle gaat populairder worden, wellicht met invloeden uit de popmuziek. En actie zorgt voor reactie", aldus Van Bergen. "Op een gegeven moment zijn mensen dat bombastische gedoe misschien zat en komt er meer sobere, gestripte muziek."

Ook Marcel Bakker, alias DJ Marcello, vindt het moeilijk te voorspellen welke kant het opgaat met dance. "Dance ontwikkelt zich per jaar, per week, per dag", aldus Marcello, die in de jaren negentig een van de grootste dj's in Nederland was en in clubs als de iT draaide.

Het succes van Nederlandse dj's in de dancewereld is volgens Van Bergen 'bizar'. Armin van Buuren werd door het prestigieuze Britse tijdschrift DJ Mag al vijf keer tot beste dj ter wereld uitgeroepen en onder anderen ook Tiësto, Hardwell en Afrojack doen het erg goed over de grens.

Volgens Van Bergen zijn er meerdere redenen die ervoor hebben gezorgd dat Nederland zo groot werd in de dancewereld, waaronder de internationale focus van Nederland die er van oudsher is. "Verder zijn we goed in staat om bepaalde invloeden ergens op te pikken en daar onze eigen draai aan te geven. Ook zijn we een ondernemend volk." Marcello sluit zich daar bij aan. "Ik denk dat Nederlanders feesten heel serieus hebben genomen en daarom zo groot zijn in het buitenland. Het heeft ook te maken met de Nederlandse handelsgeest", vertelt hij.

Dat dance sinds een paar jaar enorm populair is in de Verenigde Staten, vindt Van Bergen een mooie ontwikkeling. "De bakermat van dance lag in de VS en van daaruit is het via Ibiza en Engeland naar Nederland gekomen. In de VS moesten ze er jarenlang niets van hebben, maar sinds twee of drie jaar zijn ze daar ook helemaal om."

Marcello staat zaterdagavond met onder anderen dj's Dimitri en Remy, ook twee grootheden uit de jaren negentig, op het podium van de 013. Tijdens het feest, Flashforward - 25 Years of Dutch Dance, draaien de dj's muziek 'van toen, van nu en van straks'.