Amsterdams pand gekraakt voor asielzoekers

Krakers hebben woensdag een pand aan de Weteringschans in Amsterdam bezet. Het pand is bedoeld voor de groep uitgeprocedeerde asielzoekers die sinds maandag geen onderkomen meer hebben. Dat staat in een verklaring van de krakers op de website wijzijnhier.org.

Een woordvoerder van Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) zegt dat de gemeente op de hoogte is van de kraakactie. De gemeente zoekt de status van het pand uit en beslist daarna of over wordt gegaan tot actie.

Het pand is gekraakt als tijdelijke oplossing voor de asielzoekers. De groep moest maandag de zogenoemde vluchtflat verlaten en werd de afgelopen dagen her en der opgevangen. Van der Laan heeft dringt bij staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) aan op een tijdelijke opvanglocatie in de Randstad. In die 'meer humane opvang' in de Randstad voor de asielzoekers moet naar een terugkeer of nieuwe procedure worden gewerkt.

Van der Laan liet eerder deze week weten dat de gemeente Amsterdam geen hulp meer geeft. Teeven heeft de groep onderdak geboden in een asielzoekerscentrum in Ter Apel, maar daar heeft nog niemand zich voor aangemeld. De asielzoekers zijn er welkom, als ze vrijwillig meewerken aan hun vertrek uit Nederland. Het aanbod blijft tot 15 oktober geldig.