'Sigarenboer sluiten na verkoop aan 18-'

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) steunt het plan van de coalitiepartijen om winkeliers die tabak verkopen aan jongeren onder de 18 jaar harder aan te pakken. Dat zei hij woensdagmiddag tijdens het debat over de verhoging van de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak.

VVD en PvdA willen een systeem van 'three strikes and you're out' invoeren. Winkeliers die binnen een jaar drie keer sigaretten verkopen aan jongeren onder de 18 jaar zouden een tijdelijk verkoopverbod moeten krijgen. Volgens Van Rijn geeft deze maatregel een goed signaal af dat winkeliers zich aan de wet moeten houden. De naleving is gebaat bij goede sancties, zei hij. "Ik ben er positief over."

Een ruime Kamermeerderheid lijkt het kabinetsvoorstel te steunen om de minimumleeftijd voor de verkoop van tabak te verhogen naar 18 jaar. Van Rijn is blij dat er in de Kamer 'brede overeenstemming' bestaat over dit streven. Hij wees erop dat tachtig procent van de volwassenen die rookt daarmee zijn begonnen voor hun negentiende. "Laten we voorkomen dat een nieuwe generatie gaat roken", zei hij.

Volgens Van Rijn is de sociale norm aan het verschuiven, waarbij niet-roken steeds normaler wordt. Het verhogen van de leeftijdsgrens is daarmee de bestendiging van een nieuwe norm. "Roken is niet cool."

Wanneer de Kamer instemt met het wetsvoorstel, dan geldt voor de verkoop van zowel tabak als alcohol een minimumleeftijd van 18. Volgen Van Rijn zijn hiermee ook ouders geholpen, omdat zij een 'eenduidige' lijn kunnen trekken naar hun kinderen toe. Ook scholen zijn hiermee gebaat om hun schoolpleinen zo veel mogelijk rookvrij te krijgen, aldus de bewindsman.