Chauffeur Fortuyn voelt zich machteloos

Hans Smolders, de chauffeur van Pim Fortuyn, voelt zich machteloos nu de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) heeft bepaald dat Volkert van der Graaf op proefverlof zou moeten mogen. "Ik hoop dat staatssecretaris Teeven zijn rug rechthoudt en blijft weigeren, zoals hij beloofd heeft", zegt Smolders, die een grote rol speelde bij de aanhouding van Van der Graaf, in een reactie.

De uitspraak komt Smolders koud op het dak vallen. "Ik zit midden in een vakantie in Spanje. Dit had ik niet zien aankomen." Hij noemt de leden van de RSJ wereldvreemd. "Dit is de zoveelste voor burgers onbegrijpelijke beslissing. Ik ben steeds heel genuanceerd geweest in dit verhaal om geen olie op het vuur te gooien, maar nu is het een keer genoeg. De wereld is in orde, maar bestuurders die van alles bekokstoven in achterkamertjes verpesten het."

Smolders, die politiek actief is in Tilburg, zegt zich nu vast te houden aan de toezegging van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). "Ik weet uit eigen ervaring dat politieke beloftes niet veel waard zijn, maar er is weinig anders waar ik me aan kan vasthouden."

Alle seinen moeten volgens Smolders op rood gaan staan. "Iemand zit straks maar twaalf jaar in de cel voor het vermoorden van een potentiële premier. Een idioot heeft de democratie de nek omgedraaid. Als je ziet wat er nu in Syrië gebeurt, snap je pas wat een democratie ons waard zou moeten zijn."

Veel mensen zijn hun geloof in de democratie volgens Smolders al verloren. "Nu staat ook de geloofwaardigheid van de rechtstaat op het spel."

Smolders kondigt aan een verzoek bij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in te dienen om te voorkomen dat Van der Graaf volgend jaar voorwaardelijk vrijkomt. "Waar een wil is, is een weg. Ze kunnen ook met een pennenstreek de pensioenleeftijd verhogen. Toen de identiteitskaarten door een uitspraak van de rechter gratis werd, was dat ook binnen een paar dagen niet meer het geval."

Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 voor de ogen van Smolders doodgeschoten op het mediapark in Hilversum. Smolders achtervolgde Van der Graaf tot een arrestatieteam hem kon inrekenen. "Sindsdien ben ik nooit meer de oude geworden", stelt Smolders. Maar vervolgens relativeert hij zijn uitspraken. "Toen ik vandaag veertig gemiste oproepen zag, was ik even bang dat er iets met mijn kinderen was. Dus ergens ben ik ook opgelucht."