Belangenclubs willen één loket voor OV-chipkaart

Drie belangenorganisaties willen dat er een gezamenlijk serviceloket komt voor problemen met de OV-chipkaart. Nu worden reizigers nog te veel van het kastje naar de muur gestuurd, stellen de ANWB, de Consumentenbond en reizigersorganisatie Rover woensdag in een gezamenlijke verklaring. Nu stuurt de huidige klantenservice van het bedrijf achter de kaart, Trans Link Systems (TLS), klachten alleen door.

"Met van het kastje naar de muur reizen komen consumenten nergens. Start een centraal serviceloket en stop de OV-chipchaos", stelt directeur van de Consumentenbond Bart Combée. Hij wil één loket met een centrale website en één telefoonnummer. Reizigers moeten zo direct kunnen worden geholpen.

Wanneer er door verkeerd in- of uitchecken te veel saldo wordt afgeschreven en er is met meerdere vervoerders gereisd, maken de verschillende procedures en voorwaarden het erg lastig om het geld terug te krijgen, zo stellen de organisaties. Ook de procedure bij verlies of defect van de kaart is te ingewikkeld als de reiziger met meerdere vervoerders reist.

Verder is het onmogelijk om een abonnement bij bijvoorbeeld de NS op te zeggen en tegelijkertijd via de klantenservice van TLS saldo op de chipkaart terug te vragen. Beide bedrijven schrijven voor dat de kaart hiervoor bij hen word ingeleverd.