'Loonwet maakt bijbaantje te duur'

Door de nieuwe Wet Minimumloon die op 1 januari ingaat worden mogelijk enkele tienduizenden mensen met bijbaantjes te duur voor hun werk- of opdrachtgevers. Dat zegt PostNL-directeur Yme Pasma tegen de NOS.

PvdA-vicepremier Asscher wil met de wet regelen dat het recht op minimumloon zonder uitzondering voor iedereen geldt. Momenteel is er een uitzondering voor het stukloon van post-, kranten- en folderbezorgers, wat betekent dat je per wijk wordt betaald ongeacht hoeveel tijd je daaraan besteedt. Ook 'klein' werk zoals oppassen, grasmaaien en het doen van huishoudelijke klusjes valt eronder. Maar de uitzondering verdwijnt dus over drie maanden.

Een doorsnee folderwijk die je anderhalf uur per kost levert nu rond de zeven euro op. "De oudere bezorgers worden door de nieuwe wet drie keer zo duur", aldus PostNL-baas Pasma, die ook de belangenvereniging van mailingbedrijven voorzit. Hij denkt dat er zeker 15.000 bijbanen op het spel staan, onder meer van ouderen die er hun AOW mee aanvullen. Deze baantjes blijven wel bestaan, meent hij, maar ze gaan naar jongeren tot 18 jaar omdat de rest te duur wordt.

D66 spreekt van doorgeslagen regelgeving, en ook de VVD en de PVV hebben hun bedenkingen. Donderdag komt het onderwerp in de Tweede Kamer ter sprake.


NOS - 'Grote gevolgen nieuwe Wet minimumloon'