'Israël valt Iran desnoods alleen aan'

Israël staat onder geen beding toe dat Iran de beschikking krijgt over een kernwapen, ook niet als Israël alleen ten strijde moet trekken. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dinsdag gezegd in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij noemde het 'charmeoffensief' van Iran een list om onder de sancties die tegen het land zijn getroffen uit te komen.

Netanyahu verklaarde dat Israël in zijn voortbestaan wordt bedreigd als Iran over kernwapens beschikt. Hij drong er bij de internationale gemeenschap op aan om de strenge sancties tegen Iran te handhaven. Hoe groter de druk op Teheran, hoe groter de kans de diplomatie slaagt, aldus de premier.

Netanyahu beschuldigde de Iraanse president Hasan Rouhani ervan het brein te zijn achter het ontwikkelen van het Iraanse kernwapenprogramma. Dat doel is niet anders dan het doel van de vorige Iraanse president, Mahmoud Ahmadinejad. "Ahmadinejad was een wolf in wolfskleren, Rouhani is een wolf in schaapskleren", aldus Netanyahu.

Hij benadrukte nog eens dat alle Iraanse presidenten hetzelfde 'onverzoenlijke regime' dienen. Hij noemde de Iraanse geestelijke ayatollah Ali Khamenei een dictator en de echte leider van het land. Tevens beschuldigde hij Iran ervan er een dubbele moraal op na te houden door te klagen over de humanitaire tragedie in Syrië, maar tegelijkertijd direct deel te nemen aan 'de Syrische moord en het afslachten van onschuldigen'.


Harde taal van Netanyahu bij de Algemene Vergadering van de VN