Samsom en Zijlstra zien ruimte

Met coalitiepartijen VVD en PvdA is te praten over de wensen van de oppositie, maar het bedrag van zes miljard euro aan bezuinigingen blijft overeind. Dat zeiden fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) dinsdag. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), met wie Zijlstra en Samsom eerder op de dag spraken, zei ook dat hij 'zeker bereid' is om aan oppositiepartijen tegemoet te komen bij de gesprekken over de begroting van volgend jaar.

Volgens Samsom valt te praten over het lastenbeeld, over de vergroening van de belastingen, over de positie van gezinnen en over eventuele investeringen in onderwijs. Maar de zes miljard euro is niet onderhandelbaar. "Wij vinden ook dat je je moet houden aan afspraken die je in Europa hebt gemaakt", zei hij.

Samsom verwacht niet dat er een groot akkoord over het hele regeringsbeleid komt. Hij denkt eerder dat op deelonderwerpen afspraken gemaakt moeten worden met de oppositie.

Zijlstra wil zich niet uitlaten over de inhoud van de gesprekken die dinsdagavond op het ministerie van Financiën worden gevoerd met VVD, PvdA en oppositiepartijen CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en 50Plus. Wel verwacht hij dat de gesprekken met minister Dijsselbloem 'constructief' gaan verlopen.

De PvdA-bewindsman vindt het een 'plicht' om tot afspraken te komen. "Nederland zit echt niet te wachten op politieke chaos", aldus Dijsselbloem. "We zijn zeker bereid om andere partijen tegemoet te komen."