Ook NBC ziet af van Hillary Clinton-project

De Amerikaanse zender NBC ziet af van een miniserie over Hillary Clinton. Het omstreden project leidde tot onvrede buiten en binnen NBC, laat de zender weten. Maandag werd al bekend dat CNN de stekker uit een geplande documentaire over Clinton trok omdat geen enkele potentiële bron openlijk durfde te spreken over de Amerikaanse politieke zwaargewicht.

Beide projecten lagen al enige tijd onder vuur van het Republikeins Nationaal Comité, dat bang was dat de documentaire en de miniserie te veel reclame zouden zijn voor de Democratische Clinton. Het dreigde zelfs de zenders te weren van Republikeinse debatten en andere bijeenkomsten.

De documentaire van CNN zou gaan over het hele leven van de 65-jarige Clinton. De miniserie van NBC, met Diane Lane in de hoofdrol, zou gaan over haar politieke carrière tot aan 2016, het jaar waarin Clinton volgens ingewijden voor de tweede maal een serieuze gooi gaat doen naar het Amerikaanse presidentschap.

Charles Ferguson, die de documentaire voor CNN zou regisseren, schreef op zijn blog dat de Clintons blijkbaar zo machtig zijn in Washington dat werkelijk alle ingewijden de lippen stijf op elkaar hielden.

"Het is een overwinning voor de Clintons en de geldmachines die tegenwoordig de politiek bestieren", schreef Ferguson. "Maar het is geen overwinning voor de media of het Amerikaanse volk. Ik geloof nog steeds dat Clinton een vrouw is met vele kwaliteiten zoals hoge intelligentie, weerbaarheid en een diepe overtuiging om de levens van anderen te verbeteren. Maar dit is niet haar beste moment."

Een zegsman voor Clinton was kort in zijn reactie op het vertrek van Ferguson. "Licht, camera, geen reactie."


Ook NBC ziet af van Hillary Clinton-project (Foto: Novum)