'Verkoop personenauto's trekt volgend jaar aan'

De verkoop van personenauto's trekt naar verwachting volgend jaar weer aan. Worden dit jaar nog 380 duizend nieuwe auto's verkocht, in 2014 stijgt dit aantal naar vierhonderdduizend. Die verwachting hebben RAI en Bovag dinsdag uitgesproken op basis van een marktanalyse.

De auto's die zijn aangeschaft in crisisjaar 2009 zijn inmiddels aan vervanging toe, denken de brancheorganisaties. Ze verwachten niet consumenten deze aankoop uitstellen en voorzien daarom een voorzichtige groei. Ook het toenemende consumentenvertrouwen en aanpassingen in het beleid van de regering kunnen volgens RAI en Bovag een positief effect hebben.

De brancheorganisaties maakten dinsdag eveneens de verkoopcijfers over de eerste drie kwartalen bekend. In deze periode werden ruim 301 duizend auto's verkocht, een daling van 29,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In september werden ruim 31 duizend auto's verkocht, een daling van 1,4 procent.

Volkswagen was in de eerste negen maanden het bestverkochte merk met 37 duizend stuks. Op plaats twee en drie volgden Renault en Ford. De populairste modellen waren de Volkswagen Up, Volkswagen Golf en de Ford Focus.