Google nadert schikking met EU

Internetgigant Google en de Europese Unie lijken dicht bij een schikking te zijn over het weergeven van zoekresultaten. Google heeft 'significante verbeteringen' gemaakt in zijn voorstellen, zei eurocommissaris Joaquín Almunia dinsdag tijdens een toespraak in het Europees Parlement. "We hebben een sleutelmoment in deze zaak bereikt", aldus Almunia.

De eurocommissaris is te spreken over de wijzigingen die Google heeft voorgesteld. Wat die wijzigingen zijn, kon Almunia niet zeggen. Wel stelde hij dat concurrenten de mogelijkheid krijgen een logo naast zoekresultaten van Google te zetten. Daardoor moeten de diensten van concurrenten minder ondersneeuwen dan nu soms het geval is.

Google en Brussel liggen al ruim drie jaar in de clinch over de manier waarop de internetonderneming zoekresultaten weergeeft. Zo zou Google eigen diensten zoals Google News en Google Maps hoger in de resultaten plaatsen dan vergelijkbare diensten van concurrenten. Google misbruikt daarmee zijn reusachtige Europese marktaandeel van negentig procent, zo meent de commissie.