Amerikaanse overheid op slot

De Amerikaanse overheid is maandagnacht op slot gegaan. Het Congres moest voor middernacht een wet aannemen om de overheid te financieren, maar de Republikeinen eisten dat de invoering van de zorgwet van president Barack Obama een jaar zou worden uitgesteld.

Aangezien de Democraten niet aan de invoering van wat in de volksmond Obamacare heet wilden tornen, was de zogenoemde 'shutdown' niet meer af te wenden. Nu er officieel geen geld meer is om de overheid draaiende te houden worden achthonderdduizend ambtenaren naar huis gestuurd.

Alle nationale parken, monumenten en musea gaan dicht, leningaanvragen van kleine bedrijven worden niet meer in behandeling genomen en medisch onderzoek van de overheid komt stil te liggen. Ook worden paspoortaanvragen niet meer in behandeling genomen. De laatste keer dan de overheid op slot ging - in 1995 - kostte dat de regering omgerekend meer dan een miljard euro.

Zo'n achthonderdduizend ambtenaren worden dinsdag met verlof gestuurd. Overheidsmedewerkers die onmisbare taken uitvoeren, zoals luchtverkeersleiders en militairen, werken wel door. Ook uitkeringen worden nog uitgekeerd.

Update 10.15 uur:
'Shutdown? check uw e-mail'

Amerikaanse ambtenaren die willen weten of ze door het politieke getouwtrek over de federale begroting enige tijd buiten spel worden gezet, moeten hun e-mail checken. Alle federale ambtenaren krijgen of kregen een e-mail waarin staat of ze naar hun werk moeten gaan of thuis kunnen blijven.

Zij die voorlopig met onbetaald verlof moeten gaan, mogen dinsdagmorgen nog wel enkele uren op het werk komen om orde op zaken te stellen, zoals bijvoorbeeld bureauladen van bederflijke waar ontdoen. Maar ze mogen van de wet dinsdagmorgen beslist niet werken. Dat mag pas weer als ze officieel zijn teruggeroepen. Er is een mogelijkheid dat het Congres later alsnog bepaalt dat voor de gedwongen verloftijd salaris wordt uitbetaald, maar dat zou dan alleen voor vaste en niet voor tijdelijke krachten zijn.

Wie er naar huis moeten, wordt bepaald door 'federal managers' die gebruik maken van een plan dat eerder is opgesteld. Naar schatting ruim 800.000 van de meer dan 2 miljoen federale overheidsdienaren worden door deze 'shutdown' getroffen. Maar de overigen hoeven er volgens de meldingen van de Washington Post niet op te rekenen dat ze op tijd hun salaris ontvangen. De mensen die blijven werken houden zich bezig met de nationale veiligheid, inclusief het buitenlands beleid, de betaling van rekeningen en andere financiële verplichtingen die de Amerikaanse federale overheid heeft, of met de bescherming van personen en goederen.

Update 11.58 uur:
Nu het Congres in de Verenigde Staten er niet in is geslaagd de sluiting van de overheid te voorkomen, zijn de gevolgen op allerlei terreinen voelbaar. Ambtenaren worden naar huis gestuurd, overheidsprogramma's liggen stil en op Mars is de rover Curiosity in de slaapstand gezet.

Ruimtevaartorganisatie NASA is een van de instanties die direct met de gevolgen van de shutdown te kampen heeft. Het grootste deel van de organisatie, waaronder het Curiosity-programma, komt tot stilstand.

"Curiosity wordt, voor de veiligheid van de rover, in een beschermde modus gezet", tekende de International Business Times op uit de mond van NASA-woordvoerder Allard Beutel. "Er zal geen nieuwe gegevensverzameling plaatsvinden."

Astronauten in het internationale ruimtestation ISS hoeven niet te vrezen voor hun terugkeer naar de aarde. Mission Control in Houston blijft ondanks de shutdown operationeel.

Update 15:11
Het Amerikaanse ministerie van defensie en advocaten van de regering proberen manieren te vinden om meer medewerkers van het ministerie aan het werk te houden, ondanks het feit dat de overheid maandagnacht op slot ging. Minister van defensie Chuck Hagel zei dinsdag bezorgd te zijn dat de zogenoemde 'shutdown' de geloofwaardigheid van de Verenigde Staten schaadt.

Hagel is momenteel op bezoek in Zuid-Korea en mensen vragen hem naar de politieke patstelling in Washington. "Het heeft een effect op onze relaties in de hele wereld en het komt neer op één enkele vraag: kan je erop vertrouwen dat de VS een betrouwbare partner zijn, die hun verplichtingen jegens hun bondgenoten nakomen?", aldus Hagel. "Het werpt een grote schaduw over de geloofwaardigheid van Amerika (...) als dit soort dingen gebeurt."

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat konden maandag geen overeenstemming bereiken over het financieren van de overheid. De Republikeinen wilden de overheid alleen open houden als de invoering van de zorgwet van president Barack Obama zou worden uitgesteld. De Democraten piekeren er echter niet over hun belangrijkste beleidsmatige prestatie van de afgelopen jaren de nek om te draaien. De overheid ging om middernacht Amerikaanse tijd op slot.

Een concreet gevolg van de 'shutdown' is dat honderdduizenden ambtenaren, onder wie veel werknemers van het Pentagon, met onbetaald verlof worden gestuurd. Hagel zei echter dat zijn advocaten in het Pentagon samen met het ministerie van justitie aan het kijken zijn of de Pentagon-medewerkers aan het werk kunnen worden gehouden.

Update 17:53
Het einde is nog altijd niet in zicht voor de politieke patstelling in Washington. De Democratische meerderheid in de Senaat heeft dinsdag een voorstel van de Republikeinen uit het Huis van Afgevaardigden afgewezen om een commissie in te stellen om het meningsverschil over de zorgwet van president Barack Obama op te lossen.

De Amerikaanse overheid ging maandagnacht op slot, omdat er geen nieuwe financieringswet werd aangenomen. De Republikeinen in het Huis wilde de overheid alleen draaiende houden als de invoering van de zorgwet, ook wel bekend als Obamacare, een jaar zou worden uitgesteld. De Democraten piekeren er echter niet over om een van hun belangrijkste beleidsmatige prestaties van de afgelopen jaren om zeep te helpen.

De Republikeinen hebben voorgesteld een comité van leden van het Huis en van de Senaat in te stellen om te praten over een compromis. De leider van de Democraten in de Senaat, Harry Reid, heeft echter gezegd niet te zullen onderhandelen zolang de Republikeinen de financiering van de overheid hier van af laten hangen. Ook het Witte Huis liet weten dat eventuele onderhandelingen over Obamacare los moeten staan van de begroting. Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat het huidige Republikeinse ultimatum neerkomt op 'onderhandelen met een pistool op de borst'.