Wereldwijd 4G over vijf jaar

Supersnel mobiel internet zal over vijf jaar in nagenoeg alle landen ter wereld beschikbaar zijn. Opkomende landen als India, Brazilië en Rusland zullen het mobiele internetnetwerk sneller omarmen dan Europa. Dat voorspelt adviesbureau Analysys Mason in een maandag gepresenteerd rapport over de telecommarkt. In het rapport wordt gesteld dat opkomende landen als Brazilië, Rusland en India in de toekomst verantwoordelijk zullen zijn voor een aanzienlijk deel van het mobiele internetverkeer. Hoewel in de Verenigde Staten en Europa al ruim twee jaar wordt gewerkt aan 4G-internet, zullen deze markten een inhaalslag maken. Daar zijn 4G-netwerken op dit moment nog op kleine schaal beschikbaar.

Deze inhaalslag is mogelijk doordat telecombedrijven binnen een land een groot publiek aan kunnen spreken. Investeren in het netwerk zou gemakkelijker zijn dan in Europa, waar de kosten hoger liggen en de regelgeving complex is.

In West-Europa waren in juli 41 telecombedrijven actief met een 4G-netwerk, terwijl twintig bedrijven nog bezig waren met het testen of opzetten van hun snellere internetverbindingen. In Latijns Amerika waren deze zomer slechts veertien dergelijke netwerken actief, maar worden nog 32 netwerken getest.

Mobiel internet via 4G moet de nieuwe standaard worden. KPN heeft al dekking in een groot deel van Nederland, terwijl Vodafone bezig is met het uitrollen. T-Mobile start in half oktober met zijn 4G-netwerk.