Gemeente moet beslissen over Scheveningse pier

De curator en de gemeente zijn in een strijd verzeild geraakt over de pier in Scheveningen. De grote vraag is: wie betaalt de herstelwerkzaamheden van de brandveiligheid van de pier. "De pier is failliet, dus ik heb geen geld", laat curator Marc Udink weten. De pier wordt dinsdag opnieuw gecontroleerd op brandveiligheid. De gemeente moet daarna een oordeel vellen of de pier open kan blijven.

De gemeente heeft Udink tot dinsdag de tijd gegeven de pier weer brandveilig te maken. "Ik heb de gemeente meteen laten weten daar niet toe in staat te zijn", aldus Udink. Aangezien de curator niets heeft laten repareren, zal de brandweer dinsdag dus opnieuw brandgevaar vaststellen.

"Daar wordt een rapport van opgesteld en naar aanleiding daarvan neemt de gemeente een beslissing", zegt een woordvoerder van de gemeente Den Haag. Of die beslissing het sluiten van de pier is, wil de woordvoerder nog niet zeggen. "Ik loop niet op de zaken vooruit."

Udink hoopt dat de gemeente de restauratie van de pier gaat betalen. De gemeente betaalt al een brandwacht, die de veiligheid op de pier moet garanderen. "Zolang nog geen beslissing is gevallen, blijft de brandwacht actief."

De Scheveningse pier werd begin dit jaar failliet verklaard. De curator heeft geprobeerd het gebouw te veilen, maar daar was geen interesse voor. Udink zegt momenteel acht geïnteresseerde partijen te hebben, waarvan twee tot drie serieus. "Ik weet zeker dat de pier binnen twee jaar wordt verkocht."