Locov kritisch op prijsverhoging treinkaartjes

Het voornemen van de NS om de prijzen van treinkaartjes volgend jaar te verhogen is niet in goede aarde gevallen bij het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov). Volgens de aangesloten consumentenorganisaties wordt het reizen per trein veel te duur.

De NS wil de prijzen met 3,4 procent verhogen. Onder meer enkele reizen en retourtjes worden duurder. Ook de prijzen van een aantal abonnementen voor forenzen, zoals Traject Vrij, gaan als het aan het vervoersbedrijf ligt omhoog. Een deel van de extra inkomsten wordt aangewend om de hogere kosten, ruim vijftig miljoen euro in 2015, voor het gebruik van het spoor op te vangen.

De hogere kosten worden geheel doorgeschoven naar de reiziger, aldus Locov in een verklaring. De organisaties spreken van een slecht idee omdat openbaar vervoer betaalbaar moet blijven. De NS loopt bovendien op de zaken vooruit door de kosten al volgend jaar door te berekenen. De reiziger krijgt er geen betere dienstverlening voor terug, zo stellen ze.

Reizigers moeten verder meer betalen om de vervoerders te compenseren voor het afschaffen van het dubbel opstaptarief. De consumentenorganisaties vinden het verbazingwekkend dat de reiziger de rekening betaalt nadat vervoerders zich rijk hebben gerekend met de inkomsten van dit dubbele opstaptarief.

Als het aan de consumentenorganisaties ligt worden de prijzen slechts aangepast aan de verwachte inflatie. Zij roepen de staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) dan ook op om de eerder toegezegde steun voor de plannen van NS in te trekken.