Gay Pride Belgrado te onveilig

De Gay Pride Parade, die zaterdag in Belgrado gepland stond, is op het laatste moment afgelast. Dat heeft premier Ivica Dacic vrijdagavond gezegd. De autoriteiten verwachten ongeregeldheden en kunnen de veiligheid van de deelnemers niet garanderen. De afgelopen twee jaar kon de homoparade ook niet doorgaan wegens veiligheidsproblemen.

"Alle demonstraties die morgen gepland staan, worden verboden", zei de premier tegen Servische media. Het gaat om de veiligheid van de burgers, verklaarde hij.

Daags voor de geplande datum was er nog onduidelijkheid over het wel of niet doorgaan van de homoparade. De parade zou zaterdagochtend van start gaan in het Manjez-park. Maar na uitvoerig beraad vrijdagavond in het kantoor van de veiligheidsdienst van de regering onder leiding van vicepremier Alexandar Vucic werd toch besloten het evenement af te gelasten. De organisatoren lieten weten een alternatief binnenprogramma te houden met toespraken en een persconferentie.

De laatste keer dat de parade werd gehouden, in oktober 2010, liep het uit op een veldslag. Hooligans en jongeren van extreemrechtse groepen bestormden de stad en raakten slaags met de politie. Honderd agenten raakten gewond. Deelnemers aan de Pride bleven ongedeerd.

Extreemrechtse groepen wilden ook dit jaar een tegendemonstratie houden, vlakbij het park waar de parade zou plaatsvinden. De leider van 'Na?i, een van de extreemrechtste bewegingen in het land, waarschuwde voor een aanval op de parade, als die door zou gaan. "Het wordt net als in 2010", aldus Ivan Ivanovic eerder deze week tegen lokale media. "We hebben niks tegen homo's, maar we willen ze niet in onze straten zien."

De organisatie van de Gay Pride is kwaad op de regering, omdat zij wederom tot het laatste moment heeft gewacht met een besluit over de veiligheid. Vorig jaar werd de parade twee dagen tevoren afgelast. Volgens de organisatie is de beslissing er een van politieke aard en niet zozeer ingegeven door veiligheid.

Het houden van een veilige homorechtenparade is belangrijk voor Servië, dat binnenkort kan beginnen met onderhandelingen over toetreding tot de Europese Unie. Vorig jaar kwam er veel kritiek uit Brussel op het annuleren van de parade en ook dit jaar was er druk vanuit de Europese Unie om de parade door te laten gaan. Vijftien ambassadeurs, onder wie de Nederlandse, riepen premier Ivica Dacic vorige maand per brief op om een vreedzame en veilige homoparade te houden.