Leger veroorzaakte instorting winkelcentrum

De instorting van drie verdiepingen van het winkelcentrum Westgate in Nairobi is veroorzaakt door het Keniaanse leger. Dat heeft een hooggeplaatste Keniaanse regeringsfunctionaris vrijdag bevestigd.

De zegsman bevestigde ook dat Keniaanse militairen tijdens de belegering raketgranaten hebben afgeschoten in het winkelcentrum, maar hij ging niet zo ver te zeggen dat dit ook het pand heeft doen instorten. Een andere functionaris zei woensdag al tegen AP dat militairen verantwoordelijk waren voor de instorting, waardoor in het dak van het centrum een gapend gat ontstond.

In het door terroristen bezette winkelcentrum deden zich maandag vier zware explosies voor, waarna donkere rook opsteeg. Dit was waarschijnlijk het moment waarop het dak en de drie verdiepingen instortten. De Keniaanse regering heeft nog niet in het openbaar een verklaring gegeven voor de instorting. Een functionaris zei eerder dat deze waarschijnlijk was veroorzaakt door brandende matrassen in een warenhuis.

De instorting van de verdiepingen heeft waarschijnlijk het einde van de vier dagen durende gijzeling in het winkelcentrum bespoedigd, maar mogelijk ook geleid tot de dood van gijzelaars. De Keniaanse functionaris die vrijdag sprak, zei dat autopsie moet uitwijzen of de gijzelaars door de instorting zijn omgekomen of al eerder door de terroristen zijn vermoord. Hij zei dat de lichamen waarschijnlijk zullen worden gevonden als met het opruimen van het dak wordt begonnen. Volgens het Rode Kruis worden nog 61 mensen vermist.

Tijdens de terreuractie kwamen zeker 61 burgers en zes militairen of politieagenten om het leven. Ook vijf van de vermoedelijk twaalf tot vijftien terroristen werden gedood. Het is niet uitgesloten dat een aantal van hen tijdens de massa-evacuatie van burgers heeft weten te ontsnappen.