FOK!filmtip van de dag: Turks Fruit (1973)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Turks Fruit

Voor de FOK!filmtip van de dag van vandaag gaan we voor een absolute klassieker van vaderlandse bodem. Vanavond om 20.30 uur is de film Turks Fruit van Paul Verhoeven op RTL8 te zien. In de film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Wolkers, draait het om de jonge beeldhouwer Erik Vonk (Rutger Hauer). De kunstenaar leidt een turbulent liefdesleven totdat hij op zekere dag een ontmoeting heeft met Olga Stapels. De twee zijn smoorverliefd en trouwen al snel, al is dat tegen de zin van Olga's rijke ouders. Het jonge getrouwde stel beleefd de zomer van hun leven maar dan begint Olga zich vreemd te gedragen. Ze breekt met Erik en gaat weer bij haar ouders wonen. Erik laat het er niet bij zitten en probeert haar met man en macht terug te krijgen.

Turks Fruit 01

Turks Fruit is een Nederlandse film die door veel liefhebbers van Nederlandse films als één van de beste van de afgelopen eeuw wordt beschouwd. De film was het debuut van Monique van de Ven, die de rol had gekregen, nadat Willeke van Ammelrooy teveel geld vroeg voor haar aanwezigheid in de film. Met 3,5 miljoen bezoekers is Turks Fruit tot op heden de best bezochte bioscoopfilm van Nederlandse bodem. Naast het prachtige camerawerk van de op dat moment nog relatief onbekende cameraman Jan de Bont, horen we in Turks Fruit ook het debuut van Rogier van Otterloo, als componist van een erg fijne soundtrack bij dit nog steeds imponerende cineastische pareltje van de Hollandse grootmeester Paul Verhoeven.

Turks Fruit 02

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!